Produkty Solgara są wytwarzane, a następnie po przejściu testów laboratoryjnych, pakowane w wytwórni Leonii w stanie New Jersey w USA. Każda faza produkcji spełnia obowiązujące dla przemysłu farmaceutycznego normy i standardy. Woda używana do produkcji jest filtrowana zgodnie z normami Farmakopei Stanów Zjednoczonych. Również powietrze wykorzystywane w procesie produkcji jest pod ścisłą kontrolą.


    Fitosterole - obniżają zły cholesterol

    Jak zmniejszyć ryzyko choroby wieńcowej. Istotnym czynnikiem jest tu dieta. Spożywając tłuszcze nienasycone prowadzimy do obniżenia w naszym organizmie poziomu "złego" cholesterolu LDL, który często przyczynia się do powstawania choroby wieńcowej. W przeciwieństwie do naszych przodków współcześnie spożywamy zbyt wiele produktów zawierających tłuszcze nasycone. Przy czym należy tu zwrócić uwagę, że tłuszcze pochodzenia roślinnego, które w postaci płynnej są tłuszczami nienasyconymi w procesie utwardzania (uwodornienia ) stają się tymi "złymi" tłuszczami nasyconymi. Widać tu, że obecnie nasza dieta uboga jest w tłuszcze nienasycone, dlatego tak ważną rolę odgrywają dodane w do naszej diety fitosterole, które w znacznym stopniu obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL.

    Czytaj więcej »

    Cynamon – na problemy z jelitami

    Cynamon to produkt od lat stosowany przy problemach jelitowo-żołądkowych. Polecany szczególnie przy zespole jelita wrażliwego, zaburzeniach flory jelitowej, skurczach żołądka lub niestrawnościach. Cynamon hamuje również wzrostu grzybów, w tym drożdżaków Candida albicans.

    Czytaj więcej »

    Czosnek - zwalcza infekcje

    Czosnek jako roślina zwalczająca infekcje  jest znany już od kilku tysięcy lat. Czosnek to bardzo złożona roślina zawierająca ponad 2000 substancji aktywnych biologicznie. Za najcenniejszy składnik czosnku uważa się alliinę i allicynę, warto więc przy zakupie produktów zawierających czosnek sprawdzić czy zawierają one te substancje.  Allicyna ma silniejsze działanie antybiotyczne niż penicylina lub tetracyklina.

    Czytaj więcej »

    Kwasy omega-3

    Spożywając produkty zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejszamy ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. Duże ilości tego kwasu zawierają tłuste ryby morskie takie jak łosoś lub makrela. Można też wspomagać się suplementami zawierającymi ten kwas.
    kwasy omega-3 chronią również wzrok, jeśli chcesz dowiedzieć się o tym czegoś więcej kliknij poniżej

    Czytaj więcej »

    L-lizyna – działanie przeciwlękowe

    L-lizyna obniża poziom lęku i stresu w podobny sposób jak syntetyczne leki przeciwlękowe i przeciwdepresyjne. Neuroprzekaźnik zwany serotoniną jest odpowiedzialny za  regulację naszego nastroju. Gdy poziom serotoniny w organiźmie nadmiernie wzrasta, powoduje to wzrost lęku szczególnie w przypadku przewlekłego stresu. L-lizyna powoduje obniżenie poziomu serotoniny w organiźmie co powoduje spadek poziomu lęku i stresu.

    Czytaj więcej »

    Rutyna – zwalcza przeziębienia

    Gdy organizm jest atakowany przez drobnoustroje drażni śluzówkę, w konsekwencji czego wzrasta przepuszczalność naczyń krwionośnych, poprzez które do naszego organizmu wnikają w łatwiejszy sposób drobnoustroje. Rutyna wspomaga w naszym organiźmie uszczelnianie naczyń, co prowadzi do zmniejszenia wnikania drobnoustrojów do naszego organizmu.

    Czytaj więcej »